Țara din NATO care ridică un zid la granița cu Rusia. Gardul va avea 200 de km
Finlanda a început să construiască o „secțiune de probă” a unui gard de trei kilometri la granița cu Rusia, informează. Construcția a început la 27 februarie în zona de trecere a frontierei Imatra.
Țară candidată la NATO construiește gard la granița cu Rusia
Bariera ridicată va fi dotată cu sisteme tehnice de control. În timpul funcționării acestei secțiuni, se va verifica dacă gardul va rezista la efectele temperaturilor de iarnă și ale maselor de zăpadă, precum și la eventualele fluxuri de persoane care sosesc din Rusia.
Se planifică finalizarea primei etape de construcție, pentru care autoritățile republicii au alocat 6 milioane de euro, până la sfârșitul lunii iunie 2023.
În iunie 2022, Ministerul de Interne finlandez a anunțat că guvernul finlandez intenționează să instaleze bariere „în zone critice” la frontiera estică cu Rusia, pentru a pregăti țara să facă față „amenințărilor de natură hibridă”, inclusiv folosirea „problemei migrației pentru a exercita presiuni politice”.
Ulterior, serviciul de frontieră al republicii a explicat că este vorba despre construirea unui gard în partea de sud-est a frontierei cu Rusia în termen de doi-trei ani și intenții de a proteja aproximativ 10-20% din granița cu o lungime de 1.300 km. Ideea ridicării unei bariere a fost susținută de premierul țării, Sanna Marin.
Lucrarea va fi terminată în doi ani
Planurile Finlandei de a construi un gard în partea de sud-est a frontierei cu Rusia au devenit cunoscute în septembrie 2022. Atunci s-a raportat că gardul cu o lungime de 1,3 mii de km este planificat să fie construit în termen de doi-trei ani.
Potrivit planului autorităților finlandeze, gardul ar trebui să acopere 10-20% din frontiera cu Rusia. Durata de viață a structurii este preconizată a fi de 50 de ani.
În luna octombrie a aceluiași an, partidele din Parlamentul finlandez au susținut ideea construirii unui gard. Guvernul a promis că va contribui la finanțarea construcției în bugetul suplimentar din 2022 și în proiectul de buget din 2023.
La 30 septembrie, Finlanda a interzis intrarea cetățenilor ruși cu vize turistice, după care cozile la punctele de control au dispărut practic.
Update 18 noiembrie, ora 21.44. Finlanda a prezentat un plan detaliat despre construcţia unui gard la frontiera cu Rusia, aflată sub tensiune după invazia din Ucraina. Zidul de trei metri înălţime, cu sârmă ghimpată în partea superioară, urmează să fie construit într-o zonă care acoperă 200 de kilometri şi va costa în total 380 milioane de euro. Zonele sensibile vor avea camere cu vedere nocturnă, sisteme de iluminat şi portavoci, a spus şeful proiectului din cadrul poliţiei de frontieră, Ismo Kurki.
Construcţia urmează să înceapă în martie 2023, prin instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra, și se va încheia în 2025 sau 2026, a declarat generalul de brigadă Jari Tolppanen. Potrivit lui, „este cel mai mare proiect realizat vreodată de poliţia de frontieră”.
Știrea inițială: Potrivit premierului Sanna Marin, există toate motivele pentru a construi un gard parțial de-a lungul frontierei de stat dintre Finlanda și Rusia.
Premierul a declarat că ideea este bună și ar trebui luată în serios.
„Este necesară unanimitatea parlamentară în această chestiune… Totuși, există condiții pentru a lua o astfel de decizie”, a spus Marin.
Politicianul și-a exprimat speranța că decizia respectivă va fi luată rapid.
„După cum știți, lungimea frontierei terestre a Finlandei cu Rusia este de aproximativ 1.300 km. Polițiștii de frontieră consideră că va fi nevoie de un gard fix la o distanță maximă de 260 de kilometri”, a spus ea.
Potrivit lui Marin, construcția gardului va dura câțiva ani. Ea a adăugat că acest lucru nu va crește tensiunile în relațiile dintre Finlanda și Rusia.
„Europa este în război. Nu poți intra într-o situație mult mai tensionată decât aceasta”, a explicat premierul.
Gardul cu Rusia și Belarus
Vecinii Rusiei și Belarusului s-au confruntat cu fluxul de migranți ilegali din aceste țări. În legătură cu acest lucru și cu tensiunea din relațiile dintre țările vecine, au început să construiască garduri cu Federația Rusă și Republica Belarus.
În iunie, serviciul de frontieră al Poloniei a anunțat finalizarea construcției unei bariere la granița cu Belarus, cu o lungime de 140 de kilometri. În plus, țara dorește să construiască un sistem de supraveghere la granița cu regiunea Kaliningrad din Rusia
La 29 august, Lituania a finalizat construcția barierei fizice la granița cu Belarus.
Trebuie adăugat că Ucraina a început să construiască un zid cu Rusia încă din 2014. Ca urmare, construcția „Zidului” a durat șapte ani și a costat bugetul de stat al Ucrainei aproape 2,5 miliarde UAH – în ianuarie 2022, a fost anunțată finalizarea acestuia.
Deși zidul nu a protejat Ucraina de invazia rusă, în aprilie 2022, șeful OVA din Sumy, Dmytro Zhivytskyi, a sugerat construirea unui nou gard.